Az aranyláz-körhinta

Ez egy fontos figyelmeztetés!
Azért van, hogy Te elkerüld azt a csapdát, amibe annyi sok embert láttam beleesni a hálózatépítés során. Nagyon sok embert láttam elveszni a 30 éves MLM karrierem során, amikor elkapta őket az „aranyláz-körhinta”, a „fényesen csillogó forgó csoda” szindróma.
Beletettél egy csomó időt és energiát a network marketing üzletedbe, de nem érzed úgy, hogy eléggé haladsz, majd egyszer csak felhív valaki és mesélni kezd egy most induló, csodálatos jövő előtt álló, az egész MLM-iparágat átalakító Új Üzletről…
Mivel már jó ideje küzdesz a mostani helyeden, az agyad hátsó részében egy kis hang felteszi a kérdést: „Biztos, hogy ennyire nehéznek kell ennek lennie?” Úgyhogy szakmai kíváncsiságra hivatkozva megnézed azt a kecsegtető videót vagy azt a bemutatót vagy azt a webinárt, ahol ilyen dolgokat mondanak:

 • Robbanásszerű, sokszáz, sőt sokezer százalékos növekedés a legmodernebb online toborzási rendszernek köszönhetően
 • Elkerülhetetlenül milliárd dolláros növekedés előtt álló üzlet
 • Áttörés, amivel a termék eladja önmagát
 • Most, az elején kell beszállni!
 • Az iparág legnagyobb mértékű jutalék visszaosztása
 • A legforradalmibb … (ide bármilyen baromságot be lehet írni) az egész network marketing iparág történetében!

A bemutató végére az elmédben a kis hang egyre erőszakosabban mondogatja, hogy „A fenébe, ez sokkal könnyebbnek hangzik, mint az a trutyi, amit eddig csináltam!” Úgyhogy beszélsz a barátoddal és úgy döntesz, ideje váltani, és belevágsz az új, csodásnak ígérkező üzletbe. És mivel már felépítettél egy kisebb csapatot a régi helyen, meg lettek ott barátaid is, elkezded őket hívogatni, hogy milyen nagyszerű új dolgot találtál…
És néhányan meg is hallgatnak, amiből kialakul a harmados „csorda-effektus”. Néhányan a csapatodból veled mennek az új üzletbe, de jópáran maradni akarnak a régi üzletben. Ezért más vonalakon levő ismerőseidnek is szólsz. Páran igent mondanak, mások nemet. Sokan meg fognak rád haragudni a régi barátok közül, mert a csapatukból próbálsz áttoborozni embereket.
A végén a csapatod kb. harmadának megfelelő embermennyiség megy veled. A másik harmad marad a régi üzletben és nagyon fog téged utálni. A harmadik harmad meg abbahagyja az egész MLM-esdit, mert szerintük itt is olyan képmutatás megy, mint a hagyományos munkahelyen és különben is…
De te megrázod magad és az új csapattal belevágsz az Új Üzletbe…
„Hú, de izgalmas!”
Aztán eltelik pár hónap, lecseng a nagy hype, és a kis hang a fejedben ilyeneket szól: „Miért ilyen nehéz ezt itt csinálni? Azt hittem, hogy a legforradalmibb … (ide bármilyen baromságot be lehet írni) az egész network marketing iparág történetében szó szerint katapultálni fog a legfelsőbb vezetői szintre!”
Néhány hónap múlva egyszer csak felhív egy barát, hogy talált egy fantasztikus üzleti lehetőséget…
Mert ő már nincs benne a te mostani Új Üzletedben. Ő már a Mégújabb Csoda Üzletben van és azt mondja:”Haver, tartozol magadnak annyival, hogy legalább vess rá egy pillantást!” Úgyhogy megnézed azt a kecsegtető videót vagy azt a bemutatót vagy azt a webinárt, ahol ilyen dolgokat mondanak:

 • Robbanásszerű, sokszáz, sőt sokezer százalékos növekedés a legmodernebb online toborzási rendszernek köszönhetően
 • Elkerülhetetlenül milliárd dolláros növekedés előtt álló üzlet
 • Áttörés, amivel a termék eladja önmagát
 • Most, az elején kell beszállni!
 • Az iparág legnagyobb mértékű jutalék visszaosztása
 • A legforradalmibb … (ide bármilyen baromságot be lehet írni) az egész network marketing iparág történetében!

Ismerősen hangzik?
A még szebben csomagolt baromság segít abban, hogy hibáztasd a cégedet, a felső vonaladat, a balszerencsét, stb. Mindent, csak magadat és a képességeid elégtelen szintjét nem! Ezért váltasz, és csatlakozol a Mégújabb Csoda Üzlethez…
És mivel már felépítettél egy kisebb csapatot ezen a helyen, meg lettek ott barátaid is, elkezded őket hívogatni, hogy milyen nagyszerű új dolgot találtál…
És néhányan meg is hallgatnak, amiből kialakul a harmados „csorda-effektus”…
És Te újra elkezded a Mégújabb Csoda Üzletedet felépíteni.
Egyszer csak kapsz egy telefonhívást… Valaki, aki sikertelennek bizonyult a Mégújabb Csoda Üzletben, talált helyette egy Legújabb Szuper Üzletet!

Érted már a lényeget?
Ez az „MLM aranyláz-körhinta”. Megszédíti az embereket a „fényesen csillogó forgó csoda” szindróma. Az benne a legszomorúbb, hogy nemcsak hülyéket, de tehetséges embereket is elkap időnként. Ismerek embereket, akik 20-30 éve ezen a körhintán ülnek! Olyan balekokat is, akik több évtizedes MLM-karrierjük során még soha, egyetlen cégben sem töltöttek el egyhuzamban 12 hónapot…
El tudod képzelni, milyen lehet üzletről üzletre ugrándozni pl. 26 éven át? Ez a krónikus aranylázitisz betegség. Csak gondolj bele, hol tarthatna ez az ember az életben, ha a 26 évnyi munkát egyetlen helyre fektette volna be! Ez olyan, mintha valaki nekiállna házat építeni. Kiásná az alapot, elkezdene betonozni, de mivel nem látszik, hogy alakulna az épület, sehol egy tető, se ablakok, ezért hagyná az egész gödröt a francba, átmenne inkább a szomszéd telekre, és ott elkezdené elölről az alapozást. Mikor rájön, hogy milyen fárasztó itt is kiásni a nagy gödröt és bezsaluzni az egészet, akkor hagyná az egészet és átmenne a következő telekre, ahol kezdené az egészet újra… Mikor lesz egy ilyen embernek háza?

Nem azt mondom, hogy életfogytig abban az MLM-ben kell dolgoznod, amivel legelőször találkoztál. De ha tényleg fel akarod építeni a családod jövőjét és a pénzügyi függetlenségeteket, akkor ne engedj a kis hangnak a fejed mélyén, ne szállj fel a körhintára!
Ne légy balek!

Íme a valóság:
Mindenhol keményen meg kell dolgozni a sikerért! A legfényesebben csillogó tuti dolgok is bemattulnak, megrozsdásodnak, ha nem polírozzuk őket rendszeresen.
A szomszéd fűje mindig attól zöldebb, hogy nem neked kell öntözni, trágyázni és nyírni.
Ha maradandót akarsz alkotni, akkor kötelezd el magad, hogy igenis profivá fejlődsz, a lehető legjobb önmagaddá, és nem leszel balek!
Azért mondtam el ezt, mert azt akarom, hogy Te és a csapatod a győztesek között álljatok a színpadon. (Lehet, hogy nekik is érdemes lenne ezt az üzenetet megmutatnod)
Nőjünk nagyszerű csapattá együtt!


Comments

Egy hozzászólás a(z) “Az aranyláz-körhinta” bejegyzéshez

 1. Köszönöm ezt a posztot. Az elmúlt 2 hónap felturbózta valójában az emberiség egyik agyféltekéjének a rugóját, ezrzével jönnek ki a legtutibb üzletek. Azt sem tudják a legtöbben, mi az a passzív jövedelem stb…
  Kiváncsiságképpen beléptem egy MLM csoportba, ami maga a fertő…. egy volt munkatársam ott repked, kiváncsivá tett, hogy mi folyik ott? Emlékeztek, „lengyelpiac” az az érzésem jött elő… Több ezer ember nyomja a legújabbat…..
  Van dolgunk….